Okullar | Konular | Kitaplar

İlklerle dolu eğitim-öğretim yılı yarıyıl tatiline giriyor

5,5 yaşına giren ve okulla tanışan öğrenciler ilk kez karne heyecanı yaşayacak. Yaklaşık 17 milyon öğrencinin beklediği sömestr tatili Cuma günü başlayacak, 11 Şubat Pazartesi gününe kadar devam edecek.

66 aylık öğrencilerin eğitimi, kıyafet serbestisi, Kuran-ı Kerim ve Siyer gibi dersleri eğitim öğretim yılına dahil olduğu tartışmalar arasında başlayan 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ilk aşaması 25 Ocak Cuma günü tamamlanacak. Aralarında 5,5 yaşındakilerin de bulunduğu yaklaşık 1 milyon 600 bin öğrenci ilk kez karneyle tanışacak. 17 Eylül 2012 tarihinde başlayan 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı Cuma günü sona erecek. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 780 bin öğretmen, 2 haftalık yarıyıl tatiline çıkacak. İkinci yarısı 11 Şubat Pazartesi günü başlayacak olan eğitim-öğretim yılı, 14 Haziran Cuma günü tamamlanacak.

8. SINIFLAR SON KEZ SBS'YE GİRECEK

11 Şubat Pazartesi günü başlayacak ikinci dönemde ise öğrenciler sınavlarda ter dökecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınav takvimine göre, bu sene son kez düzenlenecek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ile Parasız Yatılılık Bursluluk Sınavı (PYBS), ilköğretim 8. sınıf öğrencileri için 8 Haziran tarihinde yapılacak. Ortaokul 5, 6, 7. ve lise 9, 10 ve 11. sınıfların gireceği PYBS 9 Haziran Pazar günü düzenlenecek.

Üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 24 Mart Pazar günü yapılacak. Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) başvuruları 22-29 Nisan tarihleri arasında alınacak. LYS, 15-16 Haziran ve 22-23 Haziran tarihlerinde 5 oturumda gerçekleştirilecek. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı ise 16 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Eğitim-öğretim yılında bu yıl pek çok değişiklik yaşandı. Kuran-ı Kerim, Siyer gibi derslerin ilk kez eğitim öğretim yılına dahil edildiği sistemde köklü değişikler meydana geldi. Bunların en başında ise, Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'te yapılan yenileme geldi. 27 Kasım 2012 tarihinde yürürlüğe giren ancak 2013-2014 eğitim-öğretim yılı için geçerli olacak değişikliklerle öğrenciler formalar ve önlüklere veda edecek. Kılık kıyafet değişikliğine ilişkin, öğretmenlerin ve uzmanların öğrencileri dersten uzaklaştıracağına yönelik uyarıları devam ederken, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetlerle diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyecek. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanılamazken, kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilecek.

Konular